Физици наблюдавали как се образуват странни явления от тъканта на реалността

...
Физици наблюдавали как се образуват странни явления от тъканта на реалността
Коментари Харесай

Пръстените на Алиса: Нови мистериозни явления в квантовата тъкан на реалността

Физици наблюдавали по какъв начин се образуват странни феномени от тъканта на действителността в супер леден газ, което им предоставило опция да учат държанието на много забавен тип едностранен магнетизъм.

Известни като „ пръстените на Алиса “ кръстени на „ Алиса от страната на чудесата “, кръговите структури били следени от откриватели от Съединени американски щати и Финландия, които работят в съдействие и към този момент имат дълъг лист с открития във връзка с изкривяванията в квантовите полета, известни като топологични монополи.

Mysterious Loops in The Fabric of Reality: Physicists Get First Glimpse of 'Alice Rings'
— ScienceAlert (@ScienceAlert)
Да се изолира единствено един полюс върху магнит - монопол, в действителност звучи като нещо, което Алиса би видяла до момента в който преследва белия заек. Разрязването на магнит на половина няма да отдели северния от южния му полюс, само че теоретично могат да зародят квантови монополи в квантова машина, която поражда разнообразни сили и частици.

Една версия за монополите е, че може да съществуват под формата на обикновени частици, които се опълчват на всички опити за идентифициране, тъй че към този момент това си остава чиста догадка.

И въпреки всичко монополите могат да зародят и в други условия. Заплитането на разнообразни квантови полета може да породи едностранен магнетизъм, до момента в който взаимодействат между тях и по този начин се раждат краткотрайни аномалии, които се открояват за извънредно къс момент, преди да изчезнат още веднъж в потока.

Като член на Monopole Collaboration от университета Aalto във Финландия, физикът Мико Мьотонен е осведомен от близко с разнообразието от заплитания, които могат да се появят в квантовата тъкан.

През 2015 година, единствено година след доказването на съществуването на топологичния монопол, Мьотьонен и сътрудниците му съумели да следят подобен за първи път в изолираност в ултра-студено положение на рубидиеви атоми, наречено кондензат на Бозе-Айнщайн (BEC).

„ Ние сме единствените, които съумяха да основат топологични монополи в квантовите полета “, изясни Мьотонен на ScienceAlert.



„ След като ги създадохме, ни лиши известно време да проучим и квантовите възли и скирмионите, преди да разгледаме от близко какво се случва с топологичния монопол незабавно след основаването му. “

По-малко от две години след първичното им наблюдаване, създали изненадващо изобретение - монополите могат да се разпадат в други типове.

В това последно проучване учените още веднъж следили по какъв начин топологичен монопол се трансформира в нещо друго, единствено че този път крайният резултат бил като „ дребна врата “ в страната на чудесата – структурите били наречени „ струни на Алиса “.

„ Струните на Алиса “ са тясно свързани с монополи, усукващи се в едностранни магнитни полюси, когато се затворят в бримки. И тези бримки от „ струни на Алиса “ са известни като „ пръстени на Алиса “.

И въпреки всичко, до момента в който монополите могат да устоят няколко хилядни от секундата, пръстените на Алиса се задържат повече от 80 милисекунди - към 20 пъти по-дълго.

Time for break!

Read about Alice in Quantum Wonderland below and ponder whether gazing into her rings might enlighten us on the topics of the Whys and Wherefores of MAGAland:
— RockyMountainView (@RockyMtnView)
„ От разстояние „ пръстенът на Алиса “ просто наподобява като монопол, само че светът приема друга форма, когато се надникне през центъра на пръстена “, споделя Дейвид Хол, физик от колежа Амхърст в Съединени американски щати.

Подобно на огледалото на Алиса, прекосяването през странната магнитна верига в квантовото поле на BEC може да преобърне всичко с главата надолу. Други монополи се трансформират в своите огледални версии, обръщайки пръстена в неговата диаметралност, до момента в който се плъзгат през него.



Екипът към момента не е следил тази инверсия пробно, само че откритието на образуването на пръстена при разпадането на топологичен монопол е трогателен прогрес.

На практическо равнище можем единствено да спекулираме по какъв начин това изобретение може да се приложи. Но колкото повече научаваме за нестабилната природа на квантовите полета, толкоз по-добре можем да разберем по-дълбоките истини за действителността.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР